Abstract
Primate encounter rates often vary throughout the year due to seasonal differences in activity, ecology, and behaviour. One notably extreme behaviour is continuous hibernation. Although a rare adaptation in primates, the dwarf lemurs of Madagascar (genus Cheirogaleus) enter obligate hibernation each year during the dry season, after spending the wet season consuming high-energy foods. Whilst seasonal changes in activity in some Cheirogaleus populations are well-known, many species remain little-studied, and there is no specific information on their encounter rates, nor when they enter and emerge from hibernation. This uncertainty critically affects reliable calculation of population density estimates for these highly threatened lemurs. In this study, we assessed how encounter rates of the fat-tailed dwarf lemur (C. medius) vary seasonally in the transitional forests of the Sahamalaza-Iles Radama National Park, northwest Madagascar, during a 4-year period. We established a system of line transects (N = 60) throughout our study area, on which we conducted distance sampling of C. medius. We then used our distance sampling data to calculate encounter rate and population density data. We found encounter rates of C. medius to be significantly higher during the wet season compared with the dry season. Furthermore, encounter rates of C. medius were particularly low from May–August. These results provide some evidence to suggest the time period that C. medius hibernate in Sahamalaza-Iles Radama National Park. These findings underpin the importance of careful study design when surveying threatened species with seasonal differences in activity, such as those that hibernate. This study also demonstrates the importance of species-specific behavioural data for accurate population density assessment, which is required to inform conservation action.
| Original language | English |
|---|---|
| Pages (from-to) | 482-498 |
| Number of pages | 17 |
| Journal | International Journal of Primatology |
| Volume | 44 |
| Issue number | 3 |
| Early online date | 27 Feb 2023 |
| DOIs | |
| Publication status | Published - 1 Jun 2023 |
Bibliographical note
Funding Information:The authors thank the field guides, Raumiald, Mahatsara, Avitsara, Hervé, Aristide, and Jacquis, and cooks, Klariny, Klarice, and Marceline, for all their help and enthusiasm during our time together in the field. We also express our sincere gratitude to the people of Ambinda, Betsimpoaka, Marovato, Maropapango, Antanandava, Antanambao Manambaro, Antafiabe, Maromandia, and Ambolobozo for their logistical assistance. We are grateful to MICET and MNP for their facilitation services and for kindly allowing us to conduct research within the Sahamalaza-Iles Radama National Park (permit numbers 245/19 and 124/22—MEEF/SG/DGGE/DAPRNE/SCBE.Re). We thank National Geographic Society, Global Wildlife Conservation, Primate Conservation Incorporated, La Vallée des Singes, Idea Wild, Primate Society of Great Britain, AEECL, the University of Bristol, and many private donors for kindly funding this fieldwork. Finally, thanks to the handling editor and two anonymous reviewers whose comments enabled us to improve the quality of this paper.
Publisher Copyright:
© 2023, The Author(s).
Keywords
- Environmental hardship
- Hibernation
- Line transect
- Population density
- Sahamalaza
- Seasonality
Fingerprint
Dive into the research topics of 'Seasonal Differences in the Encounter Rate of the Fat-Tailed Dwarf Lemur (Cheirogaleus medius) in the Transitional Forests of Northwest Madagascar: Implications for Reliable Population Density Assessment'. Together they form a unique fingerprint.Cite this
- APA
- Author
- BIBTEX
- Harvard
- Standard
- RIS
- Vancouver